Refluxbetegség az orvosi gyakorlatban

Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.

Oldalak száma: 112

Borító: puhafedelű, ragasztott kötés

Méret: 130 x 200 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2024.

3 480 Ft

A közismert nevén refluxbetegség pontos orvosi elnevezése gastrooesophagealis (ejtsd: gasztroözofageális) refluxbetegség, amelynek hátterében a tápcsatorna felső részének összetett működési zavara áll. Számos rövidítést – GORB, GORD, GERD – is használnak a kórkép megnevezésére, amelyek a betegség nevének kezdőbetűiből állnak össze aszerint, hogy a szerző épp milyen írásmódot – magyart, angolt vagy amerikait használ.

A refluxbetegség rendkívüli gyakoriságának köszönheti a jelentőségét, hiszen az átfogó felmérések eredményei azt mutatják, hogy az emberek mintegy egyötöde szenved az erre a betegségre utaló és legalább időszakosan előforduló tünetektől. Bár az ilyen tünetekkel küzdők jelentős része nem fordul orvoshoz, a fennmaradó hányad kezelése és gondozása éppen a kórkép gyakorisága miatt jelentős feladat. A betegek ugyanakkor maguk is sokat tehetnek állapotuk minél kedvezőbb alakulásáért, ha megszerzik az ehhez szükséges alapvető ismereteket.

Kiadványunk célja éppen az, hogy összefoglaljuk a felnőttkori refluxbetegségről ma rendelkezésünkre álló ismeretanyagot, illetve közzé tegyük mindazokat a hasznos tudnivalókat, életmódbeli tanácsokat, amelyek segítségével a beteg tevékenyen részt vehet állapotának javításában. A gyermekkori refluxbetegség speciális témakört jelent, amelynek tárgyalásától könyvünk terjedelmi korlátai miatt eltekintünk.

A Szerzők rövid bemutatása:

Dr. Rosztóczy András PhD

belgyógyász, gasztroenterológus, habilitált egyetemi docens.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati, Klinika Gasztroenterológiai Centrum munkatársa. A klinika Tápcsatorna Motilitási és Kapszula Endoszkópos laboratóriumainak vezetője. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja, a Társaság Tápcsatorna Motilitási Szekciójának elnöke.

Lada Szilvia MSc

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ terápiás dietetikusa. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) vezetőségében a Terápiás munkacsoport tagja. A Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak (MGT), a Magyar Diabétesz Társaságnak (MDT), a Magyar Mesterséges Táplálási Társaságnak (MMTT) tagja és az Otthoni Parenterális Táplálás (OPT) szekció vezetőségi tagja.