Littmann Sebészeti műtéttan 2. kiadás

2. kiadás

Kiadó: Medicina Könyvkiadó

Oldalak száma: 878

Borító: keménytáblás

Méret: 202x285 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2023.

36 000 Ft

Littmann Imre Sebészeti Műtéttan könyvének "őse" – a sebészet gyakorlati művelésének legfontosabb területeit és műtéteit ismertette meg a sebészvilággal és a pályára készülő fiatalokkal. Akkori sikerének köszönhető, hogy a később kiadott – átdolgozott és kibővített – Műtéttan tankönyvön nevét továbbra is feltüntették.


Így, amikor a kétezres évek elején igény mutatkozott újabb, modernebb műtéttani tankönyv írására – Littmann professzor iránti tiszteletből – a szerkesztők és a kiadó továbbra is megtartotta nevét. Így jelent meg 2014-ben a Medicina Könyvkiadó gondozásában az új Littmann Sebészeti Műtéttan, általános sikert aratva.

A sebészet fejlődése természetesen nem állt meg. Néhány év múltán újabb, módosított kiadás vált szükségessé, a változások sokfélesége miatt szerkesztőbizottság alakult. A szerkesztők főként a mindennapi ellátás során előforduló műtétek alapos ismertetését tartották szem előtt. A könnyebb tájékozódás kedvéért a fejezetek felépítését is hasonlóra tervezték. Az ábrák nagy segítséget nyújtanak a leírások megértéséhez.

Újdonság, hogy különösen kiemelkedő szerepet kapott a minimálisan invazív sebészet, általános ismertetést, külön fejezetet is kapott. A legnagyobb területet továbbra is a mellkasi és a hasi sebészet foglalja el. Ezeken belül és a többi fejezet műtéti leírásaiban is igen hangsúlyosan jelen vannak eljárásai: a laparoscopos és endoscopos műtétek. A robotsebészet lehetőségeiről is ízelítőt adnak.

Több fejezet kimaradt, például a szívsebészet, a kézsebészet, ezeket külön sebészeti szakmává váltak, amelyekkel az általános sebészek ritkán találkoznak. Megújult például a szervtranszplantáció, az érsebészet, a nőgyógyászat és az urológia. Újdonságként került a könyvbe az orvoslás, a sebészet jogi kérdéseit és problémáit tárgyaló fejezet is.

A könyvet elsősorban a sebész szakorvosoknak és a szakorvosjelölteknek ajánlják a szerkesztők és a szerzők és a kiadó. Emellett hasznos lehet az egyetemi hallgatók és mindazok számára, akiknek szerepük van a műtétek során.