Hypertonia az orvosi gyakorlatban

Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.

Oldalak száma: 136

Borító: puhafedelű, ragasztott kötés

Méret: 130 mm x 200 mm x 10 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2022.

2 800 Ft

A magasvérnyomás hazánkban több mint hárommillió felnőtt ember érint, így nem lehet kérdéses, hogy hipertóniás egyénnel mindennap, minden orvos többízben is találkozik. Pontos mérőműszerekkel és helyes vérnyomásmérési technikával, megalapozhatjuk a diagnózist. A magasvérnyomás okozta célszerv károsodások mielőbbi felismerése és a társbetegségek kezelése reményt ad a betegek életminőségének javítására és élettartamának növelésére.

A könyv részletesen sorra veszi az egészséges táplálkozás, testtömeg csökkentés, a sóbevitel csökkentés, a kálium pótlás, nátriumszegény étrend, a fizikai aktivitás fokozás és az alkohol fogyasztás mérséklés lehetséges módjait, a stressz és alvászavarok kezelését, hiszen I.A. evidencia szinttel ajánlott minden hypertoniával járó állapotban ezek optimalizálása, betartása.

A tartalomból:

Ajánlás
Bevezetés
Rövidítések jegyzéke
1. Hypertonia - epidemiológiai adatok
2. Diagnosztika
3. Veseeredetű hypertoniák
4. Endocrin hypertoniák
5. Egyéb eredetű hypertoniák
6. A hypertonia nem gyógyszeres kezelése
7. A hypertonia gyógyszeres kezelése
8. Kombinált antihypertensiv kezelés
9. Vérnyomáscsökkentés speciális állapotokban
10. Betegegyüttműködés
Felhasznált irodalom

A szerzőről:

Dr. Barna István belgyógyász-kardiológus A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végzett, és ez idő óta az I. sz. Belklinikán, mai nevén Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán dolgozik. Belgyógyász, nephrológus, családorvosi szakorvosi vizsgái mellett hypertonológus, lipidológus, és obesitológia szakképesítéseket is szerzett. 2001 óta habilitált osztályvezető egyetemi docensként dolgozik. Számos hazai társaság vezetőségi, és több nemzetközi társaság tagja: a Magyar Hypertonia Társaság volt főtitkára, jelenleg vezetőségi tagja, a Magyar Nephrológiai Társaság vezetőségi tagja, az Életmód Orvostani Társaság alapító tagja. 2010 óta a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának szakmai bizottságának tagja, 2018 óta elnöke. Több hazai tudományos társaság kitüntetését megkapta. 461 közlemény, 12 önálló könyv, 36 könyvrészlet, köztük tankönyv szerzője.

Ajánlás:

"Barna Tanár úr gyakorló orvosok számára írt, és ennek megfelelően a mindennapok kérdéseire választ adó könyve határozott segítséget nyújt minden kollégának a hypertoniás betegek korszerű ellátásához. A könyv jól felépített szerkezetben tárgyalja a diagnózis lehetőségeit, a speciális és szekunder kórformák jellemzőit, valamint a kezelési stratégiák lehetőségeit.

S miután a legtöbb orvos-beteg találkozó a mai napig a hypertonia miatt következik be, kívánom, hogy mindannyiunk köpenyzsebében lapuljon egy példány ebből a kitűnő monográfiából!"

Budapest, 2022. április 25.

Prof. Dr. Járai Zoltán

a Magyar Hypertonia Társaság elnöke