Gyermekbántalmazás

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Oldalak száma: 328

Borító: keménytáblás

Méret: 165 x 235 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2016.

3 800 Ft

A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy segítse a korai felismerést és az egészségügyi szakemberek objektívjén át megmutassa azokat a tüneteket, jeleket, amelyek bántalmazás gyanúját kell, hogy keltsék.
A gyermekbántalmazás klasszikus típusainak, a fizikai-, szexuális-, érzelmi bántalmazásnak, az elhanyagolásnak és a kizsákmányolásnak a bemutatása a különböző orvosi diszciplinák kimagasló képviselőinek bevonásával történt. A határozott célkitűzésnek megjelölt interdiszciplinális szemlélethez a társadalomtudományok, a pszichológia és a jogtudományok jeles tagjainak közreműködése is elengedhetetlen volt.
Könyvet jó szívvel ajánljuk minden gyermekekkel foglalkozó szakembernek; elsősorban az orvosoknak, védőnőknek, szociális munkásoknak, orvostanhallgatóknak, főiskolai hallgatóknak, valamint pedagógusoknak és a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereknek, a nyomozó hatóság, az ügyészség és az igazságszolgáltatás képviselőinek, akik érdeklődnek a gyermekkori bántalmazás témaköre iránt.
Bízunk abban, hogy segítséget ad a szakembereknek a gyermekbántalmazás felismerésében, a terápiában és a megelőzésben egyaránt, valamint a képzésben, továbbképzésben nemcsak azáltal, hogy a témához kapcsolódó természettudományos és társadalomtudományos ismereteket közvetít, hanem, hogy szemléletformáló hatású lesz a gyermekbántalmazással kapcsolatban a zéró tolerancia elérése érdekében.

A szerkesztők a könyvben részletesen elemezik a gyermekbántalmazás fajtáit, a sérülések, megbetegedések formáit, vizsgálják a rizikófaktorokat, az epidemiológiai elemzések eredményeit, a bántalmazás igazságügyi orvostani vonatkozásait, a megelőzés lehetőségeit és a jogi szabályozást. Bemutatják azt a nagyívű szociális-történeti változást, melynek eredményeképpen kialakult a jelenlegi gyermekvédelmi rendszer. A társadalmi mozgások körforgása mellett új típusú bántalmazási formák jelentek meg, mint amilyen pl. a kiber-bántalmazás, a közösségi hálókon terjedő agresszió, kriminális magatartás vagy akár a túlzottan nagy szülői elvárások.

Tartalom

Előszó

1. Gyermekek veszélyeztetettségének jogi háttere, a veszélyeztetettség fajtái, magyarországi és nemzetközi helyzet

2. A veszélyeztetett gyermek és fizikai bántalmazás gyermekgyógyászati vonatkozásai.

2.1. az elhanyagolás szomatikus tünetei, diagnosztikája, kezelése

2.2. Veszélyeztetett gyermekek a Heim Pál Gyermekkórházban - tíz éves visszatekintés

3. A fizikai bántalmazás traumatológiai és sebészeti aspektusai

4. A klinikai forensicus medicina szerepe a sérülések keletkezési mechanizmusának megítélésében

5. A halálos kockázatú veszélyeztetés és fizikai bántalmazás gyermek fül-orr-gégészeti megjelenései (Dr. med. habil. Katona Gábor)

6. A fizikai bántalmazás és elhanyagolás gyermek-bőrgyógyászati megjelenései, differenciál diagnosztikája

7. Azéheztetés jelentősége, fajtái, tünetei, diagnosztikája

8. A gyermekkori szexuális bántalmazás jelei, gyermek-nőgyógyászati tünetek, differenciál diagnosztika, kezelés. Magyarországi helyzetkép

9. A gyermekkori bántalmazás, veszélyeztetettség gyermek-urológiai vonatkozásai

10. A gyermekkori érzelmi bántalmazás, lelki függőség, kényszer-gyermekpszichiátriai kórképek, differenciál diagnosztika, kezelési lehetőségek

11. A bántalmazott, veszélyeztetett gyermek lelki vezetése

12. A veszélyeztetettség és suicidum gyermekkori toxikológiai vonatkozásai

13. A gyermekkori korrozív sérülések

14. A halálos kimenetelű gyermekbántalmazás

15. A bántalmazott, veszélyeztetett gyermek ápolói ellátásának specialitásai

16. A gyermek biztonságos környezete orvosi szemmel

17. Összefoglalás