Ez már demencia?

Kiadó: Medicina Kiadó

Oldalak száma: 112

Borító: kartonált

Méret: 165 x 234 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2024.

3 900 Ft

A korosodással járó mentális kopás új, gyakorlati, "érintett oldali" megközelítése. Javaslatok a szellemi erőnlét "olajozására", a személyes mentális veszteségek enyhítésére és a kóros szellemi hanyatlás (demencia) kockázatának csökkentésére

Könyvem NEM a szellemi öregedésről szóló tudományos ismeretterjesztő munkák vagy akár a saját korábbi köteteim frissítése, "ráncfelvarrása".
A mentális öregedés, azaz az agyi működések kopásának ellensúlyozására, a hatékony szellemi aktivitás megőrzésére vonatkozóan új tapasztalatokat szeretnék megosztani az Olvasóval.

A mindennapi betegellátásban eltöltött, már több, mint fél évszázados időszakomban ugyanis azt tapasztaltam, hogy a már viszonylag előrehaladott memóriaveszteség szintjén is azok a páciensek őrizték meg leginkább életviteli önállóságukat és korábbi életminőségüket, akiknek a kommunikációs készsége fejlettebb volt (vagy kevésbé kopott el), és fordítva.

A mentális hanyatlás előtt, az erősebb, de még nem kóros (korfüggő feledékenység), az ennél már jelentősebb fokú, de kezelést még nem feltétlenül igénylő hanyatlás (enyhe neurokognitív zavar), illetve az enyhe – közepes demencia stádiumában alkalmazható "kommunikációs fejlesztés" lehetőségeinek ismertetése előtt az Olvasót végigvezetem az összefüggések megértéséhez szükséges alapismereteken. Ezek között olyan bio-pszicho-szociális jelenségekre is kitérek (vegetatív idegrendszeri szabályozás, készenléti reakció/stressz, testbeszéd, pszichoszomatikus karrier stb.), amelyek nagymértékben befolyásolhatják a szellemi teljesítményt és a közlési képességet, azonban a demencia-kötetekből sajnálatos módon gyakorlatilag hiányoznak.

Ezt követően a személyes adottságoktól, iskolázottságtól függetlenül végezhető "demenciaspecifikus" kommunikációs "olajozó"-fejlesztő gyakorlatokat mutatok be példákkal.

A kötet originális fejezete a (tudatvezérelt és spontán) metakommunikációs képesség öregedésének tárgyalása. Annak ellenére, hogy jelentősége vitán felül áll, értékeléséhez, "kopásuk" esetleges befolyásolásához semmilyen tudományos háttér nem áll rendelkezésre. E képesség megőrzésére és karbantartására szolgáló gyakorlatokat is ajánlok, szintén példákkal illusztrálva.

Mondanivalómat iparkodom szórakoztató stílusban kifejteni. Sok példát, modellt alkalmazok. Kerülöm a száraz "akadémiai" nyelvezetet, kímélem az Olvasót az idegen szavaktól. A hangvétel személyes, de állításaim kivétel nélkül megerősítő tudományos háttérrel rendelkeznek. Ahol nem találtam adatot, minden esetben jelzem, hogy személyes tapasztalatokról van csupán szó.

Reményeim szerint a kötet minden Olvasó számára a szellemi öregedés folyamatainak jobb megértésével, valamint az ajánlott gyakorlatok alkalmazásával hatékony lehetőségeket kínál a mentális "kopás" féken tartására, a súlyosabb veszteségek megelőzésére.