Életmódváltó ABC

Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.

Oldalak száma: 175

Borító: puhafedelű, ragasztott kötés

Méret: 148 x 210 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2022.

3 480 Ft

40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik. Gézsi Andrásné

ELŐSZÓ
Tisztelt Olvasó!
Az ember nagy kincse az egészsége, de legtöbbször csak akkor jön rá fontosságára, amikor már nem rendelkezik vele. Sajnos ezzel egyre többen szembesülünk is. A számok, a statisztikák könyörtelenek, sok mindent elárulnak.
A magyar lakosság egészségi állapota rendkívül kedvezőtlenül alakult az elmúlt néhány évtizedben. Kétharmada elhízott, közel egymillió a regisztrált cukorbetegek száma, évente harmincezren halnak meg rákban, tömegesnek mondható az alkoholfüggők köre is.
Az okokat ismerjük: mindegyik visszavezethető a helytelen életvitelre, az egészségtelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra, a dohányzásra, a mértéktelen alkoholfogyasztásra és a stresszhelyzetek nem megfelelő kezelésére.
Soha nem késő belevágni egy új, egészségjavító életformába! Egy mozgásszegény életmódot folytató, helytelenül táplálkozó, extrém túl- súllyal rendelkező ember szervezete is képes megújulni, de ehhez élet- módváltásra van szüksége.
Mikor beszélhetünk egészséges életmódról?
A testünket egész életre kapjuk. Ahhoz, hogy az egészségünket hosszú ideig megtarthassuk, a rendeltetésének megfelelően kell használnunk. Olyan körülmények között kell kezelnünk, hogy a lélek, a szervezet és a belső szervek lehetőleg egyensúlyban maradjanak. Mindig mindegyik megkaphassa mindazt, amire szüksége van: vagyis testi, szellemi és lel- ki síkon is összhangban kell élnünk önmagunkkal. Ennek megléte esetén beszélhetünk arról, hogy egészségesek vagyunk.
Az egészség definíciója
Egészség az , ami a szellemi/lelki és a testi/fizikai egészség állapotának egyensúlya. Orvosi értelemben pedig a zavarok hiánya, ápolásra nem szoruló, kezelést nem igénylő állapot. Ennek az állapotnak a fennállása esetén pedig egészséges életmódról beszélünk. Az elmondottak alap- ján az egészség meglétének tehát három pillére van:
• Szellemi-lelki egészség. A környezeti és társadalmi tényezőkhöz való alkalmazkodóképességet jelenti.
• Rendszeres testmozgás. Minden szervrendszerre pozitív hatással van, és eredményes működésüket biztosítja.
• Egészséges táplálkozás. A szervezet optimális működését képes biztosítani, vagyis a szükséges építőanyagok, vitaminok az igényeknek megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban folyamatosan rendelkezésre állnak.
Az egészséges életmódba tehát sok minden beletartozik, és annál jobb, minél több részletére oda tudunk figyelni, de már egy-egy elem megvalósulása is sokat jelenthet.
Amennyiben úgy érzi, hogy szeretne változtatni az életmódján, mert szeretne egészségesen élni, akkor mindenképpen ajánlott Önnek e könyv tanulmányozása.
Hasznos időtöltést, jó tanulást kívánunk!

A könyv szerzője