Orvosi parazitológia

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Oldalak száma: 304

Borító: keménytábla

Méret: 202 x 285 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2023.

9 270 Ft

Az orvosi parazitológia az ember belső és külső élősködőivel és az általuk okozott kórképekkel foglalkozó tudományterület.

Az elmúlt évtizedekben magyar nyelvű, az orvosi parazitológiai teljes területét tárgyaló szakkönyv nem jelent meg hazánkban, pedig eközben számos új parazitát írtak le, és a parazitózisokkal kapcsolatos járványtani ismeretek is jelentősen bővültek. Az új szerológiai és molekuláris biológiai módszerek bevezetésével a kórjelzés is sokat változott. Ráadásul több új parazitaellenes készítmény került forgalomba, így a parazitózisok többségének gyógykezelése és a védekezési módszerek is módosultak. Emiatt hiánypótló munka a könyv.

A könyv összefoglalja a hazánkban előforduló parazitózisokkal kapcsolatos ismereteket, és részletes képet ad a világ más tájain honos parazitózisokról is, hiszen a magyar orvosok külföldön is munkát vállalhatnak, illetve az egyre erősödő klímaváltozás, a migráció és a turizmus miatt a hazai orvosok is egyre gyakrabban találkozhatnak nálunk nem honos parazitákkal is. A könyv a laboratóriumi diagnosztika mellett nagy hangsúlyt fektet a tünetek és a gyógykezelés, valamint a járványtan és a védekezés ismertetésére is, annak érdekében, hogy a laboratóriumi szakembereken kívül a klinikai gyakorlatban és a járványvédelemben dolgozók számára is jól használható legyen e tudásanyag.

A könyv bevezetése a parazitákkal kapcsolatos általános ismereteket tartalmazza. Ezt követi a parazitózisok részletes ismertetése, amely kitér az egysejtű, a métely, a galandféreg, a fonálféreg, a buzogányfejű féreg, az ízeltlábú és a féregatka fajok morfológiájára, fejlődésmenetére, előfordulására, járványtanára, az általuk okozott klinikai tünetekre, esetleges vektorszerepükre, a laboratóriumi kórjelzésre, a gyógykezelésre és a védekezésre is. Ezt a részt követi az orvosi parazitológiai diagnosztika ismertetése. A könyvet az orvosi parazitológia jövőjével kapcsolatos elemzés és irodalomajánló zárja.