IQ, öröklés, környezet

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Oldalak száma: 300

Borító: keménytábla

Méret: 165 x 235 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2021. 

4 600 Ft

Az intelligenciakutatás a pszichológia páratlan sikertörténete, ugyanakkor - talán pont ezért - ellentmondásos terület is.

Ebben a könyvben a szerző arra vállalkozik, hogy magyar nyelven eddig páratlan részletességgel áttekintse az intelligenciakutatás sokszor provokatív, de ma már nehezen megkérdőjelezhető eredményeit. Amellett érvel, hogy az intelligencia létezik, könnyen mérhető pszichometriai eszközökkel, és valós hatással van nem csak iskolai és munkahelyi előmenetelünkre, de egészségünkre és várható élettartamunkra is. Ami azt illeti, sokszor az intelligencia hatása bújik meg a háttérben akkor is, amikor azt látjuk, hogy az emberek társadalmi helyzete is összefügg ugyanezekkel. Az intelligencia egyéni különbségei ráadásul felnőttkorban már főleg genetikai eredetűek - ezt ma már molekuláris genetikai vizsgálatok is igazolják. A közhiedelemmel ellentétben a felnőttkori intelligenciát csak minimálisan vagy egyáltalán nem befolyásolja a családi környezet, amiben felnőttünk, és célzott tréningekkel vagy oktatással is nehéz befolyásolni.

Ezek a tények számos etikai dilemmát felvetnek, és sokszor érték támadások azokat a tudósokat, akik beszéltek róluk - a könyv ezzel is foglalkozik. Felhívja a figyelmet egy közelgő válság veszélyére is: az iparosodott világban a természetes kiválasztódás az intelligencia ellen dolgozik, ezért félő, hogy a közeljövőben egyszerűen nem fognak megszületni azok a jó képességű emberek, akik egy modern társadalmat működtetni tudnak.