Dr. Ormos Gábor - A csontkovácsok titkai

Kiadó: Szerzői kiadás

Oldalak száma: 240

Borító: puhatáblás, ragasztókötött

Súly: 300 gr

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2019

Illusztráció: színes fotók, ff képek

6 900 Ft

Kit ne érdekelne a csontkovács gyógymód; a csupán kézzel végzett egy-egy gyors rántás, lökés, csavarás, amivel sok mozgásszervi és egyéb panaszt azonnal gyógyítani lehet? Bár ma már egyre többen beszélnek róla, igazából kevesen értenek hozzá. 
Dr. Ormos Gábor, az Országos Reuma és Fizioterápiás Intézet reumatológus adjunktusa közel 20 éve foglalkozik elméletben és gyakorlatban a természetes gyógymódok e speciális területével. Ennek orvosi alkalmazására hivatalosan nyert képesítést, az Európában elterjedt és elfogadott manuális medicina keretében, azután ismerkedett meg a világszerte létező népi-laikus és külföldön oktatott kiropraktor-csontkovács módszerekkel. Könyvében a tudományos ismeretterjesztés szintjén tájékoztat mindenkit, a laikusokat és az egészségügyi dolgozókat egyaránt.

A gerincbetegek száma folyamatosan nő, egyre újabb gerincgyógyító módszerek jelennek meg, amelyek között nem könnyű eligazodni. Az orvosok és a gyógytornászok között is számos a "tévtan", melyet "helyre kell tenni". Hazánkban elsőként e témában 1990-ben a "Csontkovácsok titkai" című ismeretterjesztő, majd egy évvel később a "Manuális terápia az orvosi gyakorlatban" című szakkönyv jelent meg. Hatásuk volt e gyógymód hazai elterjedésére, és számos a szerző által alkotott magyar kifejezés került a közhasználatba. Az ott leírtak érvényesek ma is, a helyzet azonban nem javult, hanem inkább bonyolultabb lett.

Az eltelt közel 30 év alatt gombamód szaporodott a csontkovácsok száma és látogatottságuk jelzi a lakosság igényét e gyógymódra. Az egyszerű, helyesen alkalmazott csontkovács műfogások is sokszor hatásosak, szenzációs ez a módszer!

Az elmúlt években a manuálterápiás irányzatok egyre több változata jelent meg, az interneten durva kezelések, helytelen tornagyakorlatok láthatók.Sajnos nem az újabban kifejlesztett finomabb, kevésbé veszélyes technikákat alkalmazzák, és sokszor fel sem merül, hogy a beteg panaszai hátterében súlyosabb betegség állhat.

A "csontkovács technika" legmagasabb szintje - a manuális terápia. Ez az ún. "kopásos-meszesedéses" gerincbetegségek modern diagnosztikai módszere és adott esetben a "kézzel gyógyítás" a legmegfelelőbb kezelés. Fontos, hogy a legjobb kezelés sem lehet eredményes, ha nem helyes diagnózison alapul!