Dr. Elaine N. Aron: Szuperérzékeny gyerekek

Kiadó: Sensum Donum Kft.

Oldalak száma: 341

Borító: puhakötés

Méret: 250 mm x 135 mm x 20 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2012.

5 500 Ft

Milyen a gyereked? Szinte mindenre érzékeny, a viszketős ruháktól a zajos helyekig? Élénk képzelőerővel bír, ijesztőnek találja az átlag gyerekfilmet vagy félős új helyzetekben? Fontos számára, hogy mindent jól csináljon, de rosszul tűri a kritikát és könnyen megsértődik? 

Ismerős jellemvonások? Akkor ő is a gyerekek azon 20 százalékába tartozik, akik átlag feletti érzékenységgel születtek: szuperérzékenyek. 

Kreatívak, lelkiismeretesek, és tűnhetnek visszahúzódónak, kényesnek vagy hisztisnek. 

Bár nyugati társadalmunk nem ideális táptalaj számukra, megfelelő szülői, nevelői odafigyeléssel boldog, egészséges és a társadalomba jól beilleszkedő felnőtté válhatnak. 

"Vannak gyermekek, akik érzékenyebbek az átlagosnál. Bizonyára azért vetted kezedbe ezt a könyvet, mert úgy sejted, a te gyermeked is ilyen lehet. Ha tudni szeretnéd, egészen pontosan mit jelent szuperérzékenynek lenni, lapozz a 17. oldalra, és nézd át alaposan az ott látható kérdőívet. Ha a gyermekedre több is ráillik az állítások közül, akkor olvass tovább... És Isten hozott közöttünk! Már az újszülötteknek is van saját személyiségük. "Mindig tudta, mit akar, és már a bölcsőben is kikövetelte magának!" "Mindig jó természetű gyerek volt. Alig számított, hogy megetettem-e vagy tisztába tettem-e, soha nem okozott gondot." Mint minden gyermek, a tiéd is veleszületett alkati vonások egyedi kombinációját örökölte. Jóllehet önmagában egyetlen tulajdonság sem egyedi, a gyermekek egy csoportjára nézve már tipikusnak tekinthető és könnyen leírható. Például: "erős akaratú", "jó természetű" és így tovább.

Ezeknek az öröklött, általános vonásoknak egyike a fokozott érzékenység, mely a gyermekek 15-20%-ában található meg (fiúknál ugyanolyan arányban, mint lányoknál). Vannak csecsemők, akik láthatólag nem érzékenyek arra, hogy mit kapnak enni, vagy milyen a szoba hőmérséklete, nem zavarja őket a hangos zene, sem az erős fény. A fokozottan érzékeny csecsemők viszont észreveszik a legenyhébb új ízt, a legcsekélyebb hőmérséklet változást is; megriadnak a nagy zajokra, és sírásban törnek ki, ha éles fény vetül a szemükbe. Idősebb korukban gyakran érzelmileg is sebezhetőbbek. Könnyen elsírják magukat, ha megbántják őket, többet aggodalmaskodnak, vagy éppen oly boldogok, hogy "alig tudják elviselni". Sokat gondolkoznak, mielőtt cselekednének, ezért gyakran félénknek vagy bátortalannak tűnhetnek, miközben csak megfigyelnek. Amikor még idősebbek lesznek, kedvességükkel és lelkiismeretességükkel tűnnek ki: az igazságtalanság, a kegyetlenség vagy a felelőtlenség felzaklatja őket.
Habár sokat el lehet mondani a fokozottan érzékeny (vagy "szuperérzékeny") gyermekekről, egyik leírás sem fog minden gyerekre tökéletesen ráilleni, mivelhogy mindannyian egyediek, köszönhetően örökölt vonásaik egyéni kombinációjának, különböző neveltetésüknek és eltérő iskolai élményeiknek. Lehet, hogy szuperérzékeny gyermeked társaságkedvelő, de az is lehet, hogy inkább egyedül szeret játszani; lehet, hogy kitartó és állhatatos, de az is lehet, hogy bármi könnyen elvonja a figyelmét; lehet akaratos és követelődző, és olyan alkalmazkodó is, hogy már szinte "túl jó". De van egy közös tulajdonság, amely mindnyájukban felismerhető: ez pedig a fokozott érzékenység.