Amit a COVID fertőzésről és a postcovid állapotokról tudni érdemes

ÚJ!

Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.

Oldalak száma: 120

Borító: puhafedelű, ragasztott kötés

Méret: 120 mm x 180 mm x 10 mm

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2022.

2 200 Ft

A koronavírus világjárvány drámaian átírta megszokott életünket. A világon jelenleg már jóval több ember vesztette életét a fertőzés következtében, mint Budapest lakossága. Az "Orvos válaszol" sorozat jelenlegi könyvének szerzője egy poszt-COVID ambulanciándolgozó orvos, aki betegei kérdéseit gyűjtötte össze és válaszolta meg közérthető módon. Röviden áttekinti a COVID-fertőzés tüneteit, a megelőzési és a kezelési lehetőségeket. Tudja-e például, hogyan mentheti meg fertőzött családtagját a súlyos állapotba sodródástól? Még mindig panaszos a fertőzés után hetekkel és nem tudja, kihez fordulhat? A könyv gátlástalanul feltárja, hogy a vakcináknál mire kell figyelni és pontos számadatokkal szolgál arról, hogy eddig mennyi és milyen mellékhatások jelentkeztek. Végül megtudhatja, milyen lehet őségek állnak rendelkezésre a poszt-COVID szindróma kezelésére. 2020-2021-ben az emberiség gondolata éjjel-nappal egyetlen vírus köré rendeződött, amit koronavírusnak hívnak. Még a gyermekeink is tisztában voltak azzal, mit jelent ez mindannyiunk számára. Nem volt olyan ember, akinek a környezetében - barátok, ismerősök vagy akár a családi körében - ne lett volna olyan ember, aki ne betegedett volna meg, és sajnos voltak olyanok is, akiket közvetlen közelről csapott meg a vírus halálos szele. 

Magyarországon a 2021-es év első félévének végéig hivatalosan több mint 800 000 esetet regisztráltak és közel 30 000 ember hunyt el a fertőzésben (legalábbis haláluk időpontjában igazoltan vírus pozitívak voltak). A magas halálozás mellett azoknál a betegeknél, akik átestek a fertőzésen, a vírus hosszú távú hatásai is megjelentek, mely tünetek együttesét post-covid szindrómának nevezték el. A fertőzésből való felgyógyulás akár hosszú hónapokat vehet igénybe. Vajon hányan vannak ilyen betegek, akiknél még mindig tombolnak ezek a tünetek? Mi állhat a szindróma háttérben? Miért olyan nehéz tenni ellene? Ki tud ezeken a betegeken segíteni? Kell-e ezzel orvoshoz fordulni, vagy egy idő után megszűnik magától ez az állapot? Az "orvos válaszol" sorozat jelenlegi könyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, illetve próbál felelni és hiánypótlást nyújtani egy post-covid ambulancián dolgozó orvos tollából mindazoknak, akik érintettek a kérdésben, vagy bárkinek, aki érdeklődik a téma után és kíváncsi a válaszokra.

A kötet szerzője: Dr. Rákóczi Éva 1987-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, Budapesten.

Három gyermekének születése után 4 szakvizsgát szerzett belgyógyászat, háziorvostan, infektológia és reumatológia szakágakban. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ infektológus szakorvosi munkája mellett jelenleg háziorvosként és reumatológusként is dolgozik. Angliában szerzett széles körű tapasztalatának köszönhetően aktívan közreműködött az Európai Mikrobiológiai és Infektológiai Társaság Clostridium Munkacsoportjában, és társszerzője volt a 2014-ben kiadott, clostridiumfertőzésre vonatkozó nemzetközi ajánlásnak. 18 éve kiemelt szerepet vállal a lysosomalis tárolási betegségben szenvedők (Fabry- és Gaucher-kór) ellátásában is. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Reumatológiai Klinika munkacsoportjának aktív tagja, amelynek kutatási eredményei hozzájárultak az autoimmun reumatológiai betegcsoportra vonatkozó, pneumococcus elleni nemzetközi vakcinációs irányelv kialakításához.